Je nakup kolesa zahteven?

Verjetno ste se že kdaj soočili z vprašanjem, kaj ko bi si kupil novo kolo. Verjetno ste ob premišljevanju naleteli na sto in eno vprašanje. Če niste ravno nekdo ki kolesa še nikoli ni imel, potem je težav in vprašanj verjetno manj. Ostalim pa ne preostane drugega kot da si izbiro različnih koles pogledajo v katalogih, v športnih trgovinah ali pa kar preko spletnih trgovin. Odločitev kakšno kolo je primerno za vas je odvisna predvsem od vaših želja in potreb. V kolesarskem okolju obstaja nekakšna delitev koles na cestna, treking, mestna kolesa, za malo bolj ekstremne pa tudi  MTB in BMX kolesa.

Najenostavnejši način, ko kupujete naše novo kolo, je da se še pred listanjem po katalogih in ostalih straneh odločite, kje boste kolesarili. Če ste popolni začetnik in bi radi kolo uporabljali zgolj in izključno za vožnjo po mestu od vašega doma do službe, potem bo mestni tip koles dovolj primeren za vas, razen če ni vaša pot kakšni gozdni cesti. Mnogo ljudi pa radi kolesa uporabljajo tako za prevoz v službo kot tudi za dnevno ali vikend rekreacijo. V kolikor ste se v tej skupini našli, na trgu obstaja široka ponudba treking koles, za tiste željne malo daljšega kolesarjenja pa so cestna kolesa oziroma t.i. specialke prava izbira.

Če niste pristaš asfalta in imate raje pobeg v gozd in hribe, ostaja na trgu tudi nekaj primerno za ta namen. Gorska kolesa so namenjena predvsem bolj ekstremnim kolesarjem, saj se boste tu asfalta raje izogibali. Pred časom sem si ogledoval ponudbo koles, ko naletim na osebo ki je kupovala novo kolo in ki me je dodobra nasmejala. Očitno ni vedela, da niso vsi kolesarski sedeži primerni za vse vrste koles. Izbira sedeža je običajno pogojena s vrsto kolesa, za cestna kolesa so sedeži ožji in bolj trdi, za mesta kolesa so kolesarski sedeži lahko malo večji in bolj udobni. Kolesarjenje in udobje nista vedno združljiva