Žgane pijače- kakovost je pomembna!

Včasih so bile žgane pijače v trgovinah precej drage, in tiste najbolj kakovostne se tudi še danes ponašajo z višjimi cenami. Kakšno kakovost imamo v mislih? Predvsem žgane pijače, izdelane po naravnih in tradicionalnih postopkih. Če vemo, da je potrebno viski več let starati v sodu, potem je vsekakor razumljivo, da ne more biti poceni. Razen seveda, če se odločite za cenene žgane pijače, ki so izdelane precej bolj na hitro. Saj veste – tudi rum je pogosto izdelan zgolj iz alkohola, vode, sladil in ekstrakta oziroma umetne arome, a gre za tisto vrsto poceni ruma, ki ga še uporabimo za kakšno potico ali za v čaj, vsekakor pa ga v lokalu ne gre uporabljati za pripravo koktajlov. In precej podobno je tudi pri drugih žganih pijačah – tudi viski lahko kupite za sedem ali osem evrov, vendar o kakovosti v tem primeru gotovo ne moremo govoriti.
Vsak ljubitelj te ali one žgane pijače, ki si jo privošči ob posebnih priložnostih ali slavjih, vam bo zagotovo povedal, da velja biti pri žganih pijačah pozoren na kakovost enako kot na primer pri vinu. Ko izbiramo žgane pijače, je potrebno poznati načine izdelave, od katerih je odvisen okus, pa tudi sama molekulska sestava. In na podlagi okusa se marsikdo hitro odloči, da mu je bolj pri srcu ena ali druga različica oziroma znamka žgane pijače. Če ste občasen pivec, potem vam za svojo najljubšo znamko in za kakovost gotovo ne bo žal odšteti nekaj več – nenazadnje boste plačali za svoj užitek in prijetno razpoloženje, ki se ne bo tudi ob manjši zaužiti količini žganja končalo z glavobolom.
Kaj pa domače žgane pijače? Slovenci smo tu mojstri in veliko ljudi na podeželju ima svoj kotel za kuhanje žganja. Tudi domače žganje pa je lahko bolj ali manj kakovostno, odvisno od tega, kakšna kakovost sadja se uporablja, predvsem pa od tega, za kakšno vrsto in tudi sorto gre.