Gledališke zavese za klasične in sodobne predstave

Gledališke zavese niso zgolj mejnik med odrom in občinstvom, saj k njim ne spada zgolj osnovna zavesa, ki oder v celoti zastre ali odstre. Temveč se zavese uporabljajo tudi za druge namene in na drugih mestih odra. Z njimi lahko oder ločujemo od zaodrja, ali pa jih med predstavo uporabljamo kot del scenografije – pri tem pridejo še posebej prav gledališče zavese iz materialov, ki se lahko pohvalijo s posebnimi učinki. Nenazadnje pa se gledališke zavese niti ne uporabljajo zgolj v gledališčih, temveč tudi na raznih snemanjih in fotografiranjih ter za opremo športnih in plesnih dvoran. Uporabljamo jih za zakrivanje motečih elementov, ali pa za samo dekoracijo prostora – tako ob stenah kot tudi v središču samega dogajanja.


Gledališke zavese so lahko fiksne ali premične, za kar je potrebno poskrbeti s primernim načinom pritrjevanja oziroma z mehaniko, ki skrbi za tekoče in varno premikanje. Osnova so vsekakor odrske zavese, ki so običajno narejene iz težkega gledališkega žameta, iz katerega lahko poskrbimo za izdelavo zaves različnih dimenzij in oblik, ki omogočajo različne načine odstiranja. Kadar želite na svojem odru kaj bolj posebnega, pa so vam na voljo tudi sodobne zavese, ki ponujajo še veliko več – na primer zavese, ki skrbijo za zvočno pregrado, imajo vgrajene LED svetilke za svetlobne učinke, omogočajo svetlobne projekcije, popolno zatemnitev in podobno. Privoščite si lahko tudi zavese, ki so iz posebnih materialov, ki imajo 3D strukturo, ki so vzorčasti, mrežasti …
Kadar načrtujete prireditev ali predstavo, je torej pred pričetkom načrtovanja scenografije odlično, če scenograf pomisli tudi na to, kakšne učinke lahko doseže z najrazličnejšimi gledališkimi in odrskimi zavesami, saj si lahko tako precej poenostavi delo in gradnjo scenografije. Poleg tega, da uporablja gledališke zavese, pa naj dobro izkoristi tudi tehnične sisteme, s katerimi se lahko zavese in ozadja med samo predstavo oziroma prireditvijo dvigajo in spuščajo ter gladko premikajo – ročno ali motorizirano.