Stereo mikroskopi

Kolikokrat ste že bili v laboratoriju in ste delali razne poskuse? Verjetno ste že v osnovni šoli spoznali določene stvari in sicer, ko smo vsi opazovali človeški las ali druge majhne stvari. Stereo mikroskopi pa so nam to omogočili.

S prostim očesom ne moremo prav vsega videti, sploh pa ne drobnih reči in čeprav si želimo in oko močno naprezamo, žal naš vid ni temu prilagojen, zato potrebujemo pomagala in pripomočke. Eden takšnih je mikroskop. Ko ste ga spoznali, ste si tudi vi želeli imeti enega doma? Zato, da bi z njegovo pomočjo opazovali krila muhe, drobtine in vse druge zanimive stvari? Če je vaš odgovor pritrdilen, nas ne preseneča, saj je mikroskop marsikateremu posamezniku ali posameznici zanimiv, predvsem je ta zanimiv otrokom. Kako ne, ko pa je tako praktičen in četudi nismo navdušen biolog ali kemik, nas je mikroskop prepričal.

Ni pa nujno tudi, da lahko vse pod mikroskopom vidimo. Namreč, mikroskopi se tudi medsebojno razlikujejo in obstajajo takšni za domačo uporabo, ki mogoče niso tako zmogljivi kot tisti, ki so namenjeni profesionalni rabi. Razlika je v kakovosti in zagotovo bomo bolje videli snovi in ostalo pri zmogljivejših mikroskopih, kot pri tistih manj.

Narava je človeka obdarila tudi z vidom, zaradi česar smo ji zelo hvaležni, ker si enostavno ne znamo predstavljati življenja brez tega. Ampak smo ljudje firbčni in tudi za določene potrebe želimo videti, kako so določene snovi in stvari sestavljene. Zato so si strokovnjaki izmislili mikroskop, ki je danes zelo uporaben. Še tako drobne reči niso več očesu nevidne in lahko že majhna sled z njegovo pomočjo postane velika. Gre za zelo enostavno napravo, ki je dandanes že obvezna oprema vsake osnovne šole, ko se verjetno prvič srečamo z mikroskopom.

Stereo mikroskopi so tako namenjeni profesionalni rabi, saj so zelo zmogljivi in uporabni. Danes so na voljo vsem nam in niso samo namenjeni šolam in drugim ustanovam, katere jih potrebujejo.