Rudarjenje kriptovalute

Ste že slišali za kriptovalute in rudarjenje le teh? Gre za posebne digitalne valute, ki po mnenju marsikaterega finančnega strokovnjaka predstavljajo valuto prihodnosti, brez katere si kmalu ne bomo znali več predstavljati finančnega poslovanja in nakupovanja.

Že danes se namreč vedno več poslovanja odvija globalno in preko spleta, v prihodnjih letih pa bo to postalo še bolj običajno. S tem pa se popularizirajo tudi digitalne kriptovalute, ki so idealno plačilno sredstvo na internetu – omogočajo enostavno plačevanje brez posrednikov in brez težav z menjalnimi tečaji. Preverite tudi Logosritem.

Čeprav se pri nas o kriptovalutah in rudarjenju le teh govori šele v zadnjih nekaj letih, pa takšne digitalne valute za enostavnejše opravljanje transakcij obstajajo že vse od leta 2009, ko je nastala prva kriptovaluta kot odgovor na finančno krizo leta 2008, ko se je zaradi inflacije vrednost denarja zmanjševala. Danes ne obstaja le ena takšna valuta, ampak skoraj vsak dan nastane še kakšna nova …

Za razliko od običajnih valut, nad katerimi bdijo banke in druge finančne institucije, kriptovalute nastajajo s pomočjo procesa, ki mu pravimo spletno rudarjenje (angleško: mining), zato niso izpostavljene inflaciji. Rudarjenje pa ni namenjeno le ustvarjanju novih kriptovalut, temveč tudi beleženju, nadzorovanju in potrjevanju transakcij.

Samo nakupovanje oziroma opravljanje transakcij s kriptovalutami je zelo enostavno – ko enkrat s pomočjo rudarjenja ali z nakupom pridobimo kriptovalute, jih shranimo v svoji posebni kriptodenarnici, ki nam omogoča, da prosto razpolagamo s svojim denarjem. Da je takšno razpolaganje tudi varno, pa poskrbi elektronski ključ, ki omogoča, da lahko do svoje kriptodenarnice dostopa le njen lastnik.

Kriptovaluto lahko uporabljamo kot vsako drugo plačilno sredstvo, z njo pa lahko kupimo vedno več različnih produktov in storitev, saj se tudi podjetja zavedajo, da kriptovalute postajajo vedno bolj priljubljene, zato se jim splača poslovati z njimi oziroma omogočati plačevanje na tak način.

Če torej še nikoli niste ničesar kupili s pomočjo kriptovalute, je sedaj čas, da si ustvarite čisto svojo kriptodenarnico in poizkusite!