Navadna konopljika – zelišče za hormonsko ravnovesje

Navadna konopljika je rastlina, ki se v zdravilne namene uporablja že od nekdaj. Že od starogrških časov je znano, da ima pozitiven vpliv na telo in da je z njo mogoče poskrbeti za hormonsko ravnovesje. Danes si zato z njo pomagajo predvsem ženske v menopavzi, pa tudi vse druge ženske, ki imajo težave z nihanjem hormonov in s tem povezanimi težavami, ki močno vplivajo tudi na razpoloženje.

Rastlina s čudovitimi cvetovi, ki poskrbi za lajšanje težav

Navadna konopljika ali latinsko Viex agnus castus je rastlina s čudovitimi cvetovi, ki zraste od 3 do 5 metrov visoko. Velja tako za cenjeno okrasno rastlino kot za rastlino, ki je cenjena v zeliščarstvu. Že od nekdaj so jo namreč uporabljali za zdravljenje različnih bolezni ali lajšanje različnih težav, pri čemer so bili v rabi predvsem njeni plodovi. Ti so majhni in temno rjave barve ter se uporabljajo v različne namene.

Zakaj vse se uporablja navadna konopljika?

Ta čudovita rastlina pa se ne uporablja le v zeliščarstvu, ampak jo najdemo med sestavinami različnih prehranskih dodatkov. Raziskave so namreč odkrile, da:

  • lajša predmestrualni sindrom (PMS),
  • lajša težave ob menstruaciji,
  • povečuje koncentracijo estrogena v telesu,
  • lajša težave v menopavzi,
  • skrbi za boljše hormonsko ravnovesje v telesu.

Zaradi tega so takšni dodatki primerni za vse, ki imajo težavne menstruacije ali jih muči PMS, pa tudi za vse, ki bi si radi olajšali čas menopavze. Ta namreč ni lahko obdobje, saj se v njem poruši oziroma spremeni naravno hormonsko ravnovesje. To je tudi razlog za izgubo menstruacije, saj je zanjo nujen hormon estrogen. Zato je v času menopavze treba narediti vse za vzpostavljanje normalnega in zdravega hormonskega ravnovesja, ki močno vpliva na počutje.

Kako poskrbeti za hormonsko ravnovesje?

Če želite poskrbeti za zdravo in normalno hormonsko ravnovesje v telesu, si lahko pomagate na različne načine. Zelo pomembna je redna rekreacija oziroma skrb za sprostitev. Stres je namreč dejavnik, ki lahko poruši hormonsko ravnovesje, zato se mu je treba čim bolj izogibati oziroma uporabljati tehnike, ki nam ga pomagajo premagati. Veliko vlogo igra tudi prehrana, različni čaji in drugi zeliščni pripravki ter dodatki, kakršna je na primer konopljika.