Izpadanje las je lahko velik problem

Vam težave povzroča izpadanje las? To lahko predstavlja velik problem, pri čemer lahko do tega pride iz številnih vzrokov in razlogov. Eden od njih je lahko tudi stres ali kakšna zelo travmatična izkušnja, seveda pa do takšnih težav lahko pride tudi zaradi hormonskega neravnovesja ali nekaterih bolezni. O vzrokih za takšne težave in kako se soočiti z njimi, si lahko več preberete v članku.

Kakšni so vzroki za izpadanje las?

Ker so razlogi za izpadanje las lahko zelo različni, vzroka ni vedno lahko ugotoviti. Pri ugotavljanju vzroka težav je zelo pomembno, v kako hudi obliki se kažejo, in ali ima oseba tudi kakšne druge neobičajne simptome, ki bi lahko nakazovali vzrok za težave ali celo bolezen. Če je vzrok v bolezni, je nujno obiskati zdravnika ter poskrbeti za ustrezno zdravljenje.

izpadanje las

V primeru, da težave niso tako zelo hude, pa lahko vzroke iščemo tudi v:

  • prekomerni izpostavljenosti stresu,
  • hormonskim neravnovesjem v telesu,
  • neustrezni prehrani,
  • pomanjkanju nekaterih vitaminov ali mineralov,
  • pomanjkanju železa,
  • stranskih učinkih nekaterih zdravil,
  • drugim vzrokom.

Tudi v primeru manj izrazitih težav je priporočljivo obiskati zdravnika, ki bo preveril delovanje ščitnice oziroma vaše hormonsko ravnovesje. Kot rečeno, je namreč eden od možnih vzrokov za težave, tudi hormonsko neravnovesje, zato je to treba preveriti.

Kako si pomagati?

Zdrav življenjski slog in pestra ter zdrava prehrana sta vedno lahko v pomoč, ne glede na to, kakšen je vzrok za izpadanje las. Izogibati se je treba stresnim situacijam oziroma poskrbeti za dovolj počitka. Pametno pa se je nekoliko posvetiti tudi temu, kakšna je vaša prehrana in kako jo izboljšati. Vzrok se namreč lahko skriva tudi v pomankanju železa ali vitaminov D3, biotin, B12 in C.

Slednje lahko vaše telo v primerni količini dobi tudi s pomočjo prehranskega dodatka, prav tako pa so na voljo tudi drugi dodatki, s katerimi lahko poskrbite za boljšo rast las in manj težav z njimi. Enega od takšnih dodatkov predstavlja recimo hidrokolagen, naravna beljakovina, ki spodbuja rast las in jih naredi močnejše.