Zunanji disk – zaščita pred izsiljevalskimi virusi

Zunanji trdi disk je najboljša zaščita pred vsemi izsiljevalskimi virusi! Proti njim namreč niti najboljša antivirusna zaščita ne pomaga vedno, saj so hekerji nenehno korak pred vsemi ostalimi. Pred njimi se je tako skorajda nemogoče zaščititi, lahko pa pred njimi zaščitimo vsaj vse svoje podatke in dokumente, ki jih hranimo na računalniku. To naredimo tako, da jih shranimo na zunanji disk ter tam arhiviramo. Če nanj redno shranjujemo vse, kar imamo na računalniku, nas v primeru napada izsiljevalskega virusa ne bo treba skrbeti, da bi izgubili dokumente, fotografije ali kaj drugega.

Kaj so izsiljevalski virusi in zakaj so tako nevarni?

Izsiljevalski virusi so tisti virusi, o katerih se zadnje čase največ govori. To so virusi, ki ‘zaklenejo’ naš računalnik oziroma nam onemogočijo dostop do njega. V zameno za dostop od nas zahtevajo denar. Če tega denarja ne plačamo, lahko izgubimo vse podatke. Prav zaradi izgube vseh podatkov, ki jih imamo na računalniku, so izsiljevalski virusi tako nevarni. Če se hočemo izogniti tej nevarnosti, si čim prej omislimo zmogljiv zunanji trdi disk in ga začnimo redno uporabljati za arhiviranje oziroma backup podatkov. Tako se bomo pred izsiljevalskimi virusi kar se da najbolje zaščitili.

Kako uporabljati zunanji trdi disk za arhiviranje?

Zunanji trdi disk lahko poskrbi za varnost vseh podatkov na računalniku le, če ga pravilno uporabljamo. To, da ga le kupimo, nam namreč prav nič ne pomaga, če podatkov nanj ne arhiviramo pravilno. Prav to je namreč najpogostejša napaka, zaradi katere je marsikdo že izgubil kakšen pomemben dokument. Pri arhiviranju podatkov na zunanji trdi disk je treba biti torej pazljiv in dosleden. Preberite si nekaj nasvetov in navodil, ki bodo vaše podatke zaščitili pred izgubo:

1. Zunanji trdi disk ne sme biti nenehno priklopljen na računalnik.

Izsiljevalski virus napade prav vse diske, ki so priklopljeni na računalnik, zato je pomembno, da zunanji disk, ki ga uporabljate za arhiviranje, izklopite takoj, ko nanj prenesete podatke. Nikoli namreč ne veste, kdaj vas bo napadel virus, zato se vam niti za trenutek ne splača tvegati!

2. Arhiviranje mora biti redno in sistematično.

Zelo pomembno je, da skrbite za redno arhiviranje vseh pomembnih podatkov. Najbolje je, da takoj, ko shranite nekaj pomembnega na disk, to shranite še na zunanjo enoto. Seveda pa lahko za arhiviranje sistematično skrbite tudi tako, da vsak večer arhivirate čisto vse, kar ste ustvarili tisti dan.

3. Zavedati se je treba, da se tudi zunanji disk lahko pokvari.

Čeravno vas zunanji disk lahko reši pred izgubo podatkov, pa tudi shranjeni podatki na njem niso večni. Če pride do okvare, se lahko poškodujejo ali izbrišejo. Zato je dobro imeti dva arhiva. Eden je seveda boljši kot nobeden, a dva sta še vedno veliko boljša možnost.