Izpadanje las je pogosta težava žensk in moških

Izpadanje las se pri vseh ljudeh okrepi predvsem v jesenskem času in to je popolnoma normalno. Žal pa pri nekaterih ljudeh pride do prekomernih težav, ki se pojavijo ne glede na letni čas in predvsem zaradi stresa, nekaterih bolezni, hormonskih ali drugih dejavnikov, tako da je razlogov za takšno težavo lahko kar precej. Eden od razlogov je lahko tudi prezgodnje staranje, zaradi česar se lasje začnejo prekomerno redčiti. To lahko vodi tudi v plešavost, ki je sicer predvsem težava moških, a žal se z njo velikokrat srečujejo tudi ženske.

Kako si pomagati pri takšnih težavah?

Izpadanje las se na srečo da omiliti oziroma celo preprečiti, če se tega lotimo dovolj zgodaj. Kako uspešen bo tak proces, je sicer odvisno od tega, za kako hude težave gre in kakšen je njihov vzrok, a vsekakor je pri tem pomembno:

  • da ukrepate čim prej,
  • da ne čakate na to, da težave postanejo resnejše,
  • poiščite vzrok težav,
  • da se s to težavo ne obremenjujete preveč, saj vam bo to povzročalo le dodaten stres, zaradi katerega težave lahko postajajo samo še hujše,
  • da se na sploh skušate izogibati stresu.

Kako ukrepati?

prezgodnje izpadanje las

Najprej je treba ugotoviti vzrok težav. Brez tega ni mogoče najti rešitve, zato je dobro ugotoviti, ali vam morda v telesu primanjkuje kakšnega vitamina ali minerala, kar bi bilo lahko vzrok za izpadanje las. Prav tako pa je treba premisliti tudi, kako močno ste obremenjeni in pod stresom ter kako bi lahko stopnjo stresa zmanjšali.

Včasih pomaga že nekoliko daljši dopust ali premor od dela, spet drugi si pomagajo tako, da si nekaj vikendov zapovrstjo vzamejo čas zase ali v službi nekoliko izprežejo in si ne naložijo še enega projekta več. Nič ni narobe, če poskusite spremeniti tudi prehrano in začnete jesti bolj zdravo, kar lahko vključuje tudi kakovostne prehranske dodatke, kakršen je recimo hidrokolagen, ki zelo pozitivno vpliva na lase.

V primeru, da imate tudi druge zdravstvene težave, pa je izpadanje las nujno treba omeniti zdravniku, ki bo tako lažje ugotovil vzrok težav oziroma postavil pravo diagnozo. V vsakem primeru in ne glede na diagnozo pa je dobro skrbeti tudi za sprostitev in rekreacijo ter zdrav življenjski slog.