Kdaj lahko otrok začne sedeti v vozičku?

športni vozičekNa tržišču obstajajo vozički različnih vrst, ki so namenjeni različni starosti otrok to lahko preverite na sledeči povezavi. Dojenček se na začetku v vozičku najbolje počuti v ležečem položaju, zato je treba temu prilagoditi tudi model vozička. Vozički za novorojenčke imajo spuščen sedalni del, zaradi katerega je dojenček ves čas v ležečem položaju. Njegova glavica namreč še ni dovolj močna, da bi jo lahko sam držal pokonci, zato je tak položaj za otroka tudi najbolj varen. Ko pa otrok začne rasti, postaja vedno bolj močan, zato se začne v vozičku ležečemu položaju upirati in se začne poskušati dvigati. Takrat lahko otroka, če je za to seveda že sposoben, premestite v športni voziček, v katerem bo lahko sedel in tako lažje spremljal dogajanje okrog sebe.

Kdaj lahko torej otrok začne sam sedeti v vozičku? Če otrok že drugače sam sedi, ne da bi mu bilo pri tem treba pomagati, ga lahko poskusite iz ležečega položaja premestiti v sedečega. Otroka morate pri tem pozorno opazovati in ga v primeru utrujenosti takoj namestiti nazaj v ležeč položaj. Otroka lahko na začetku stabilizirate tudi s pomočjo zloženih bombažnih plenic, s katerimi ga založite ob medenici ali pa ga ob medenici čvrsto zapnete s pasovi. Tako mu boste pomagali, da bo lahko bolj ravno sedel in ne bo visel na eno ali drugo stran.

Vozički imajo tudi del za noge, ki pomaga, da noge otroku ne visijo v zraku in mu dajejo oporo za sedenje. Če je otrok še manjši in ima večji del nog še na sedalni površini, to oporo uporabljajte. Če pa je otrok tako velik, da pregib kolena pride do konca sedalne površine, lahko to oporo spustite in bo tako otrok prosto sedel.

Otroci so navadno zelo radovedni in prav ta radovednost jih na sprehodih ponavadi žene v sedeč položaj. Sprehodi z vozički so namreč za otroke vedno razburljivo doživetje, zato na poti ne želijo ničesar zamuditi. Vendar pazite, da zaradi otrokove radovednosti ne boste zanemarili ali precenili njegovih sposobnosti.