Helicobacter pylori – bakterija, ki povzroča rano na želodcu

Helicobacter pylori je bakterija, ki lahko povzroči številne težave. Med drugim je tudi eden od poglavitnih vzrokov za nastanek rane na želodcu, ki predstavlja zelo pogost problem pri številnih ljudeh. Prav tako pa lahko povzroči tudi druge zdravstvene težave, od težav z zgago in gastritisom do bolečin v želodcu in črevesju ter raka. Na srečo sicer vsi ljudje, ki imajo to bakterijo v želodcu, takšnih težav nimajo, žal pa jih še vedno obstaja premnogo takšnih, ki jim omenjena bakterija povzroča najrazličnejše nevšečnosti.

Zakaj nastane rana na želodcu?

Rana na želodcu je pogost problem. Ljudje jo pogosto povezujejo s stresom, vendar pa je pogost vzrok zanjo tudi bakterija, ki prebiva v naših želodcih. To je helicobacter pylori, bakterija, ki si jo prav nihče ne želi imeti v svojem želodcu, žal pa tja rada zaide in se v njem tako zelo udomači, da je nikakor ni lahko spraviti iz njega. Omenjena bakterija je namreč zelo trdovratna, zato ji niti želodčna kislina oziroma okolje, v katerem sicer večina drugih bakterij ne preživi, ne more do živega. V želodec lahko pride na različne načine, a ko je enkrat tam, se je ne znebimo kar tako. Sama po sebi sicer ni nevarna, žal pa lahko povzroči različne nevšečnosti, kot je recimo rana na želodcu.

Ali se je bakterije helicobacter pylori možno znebiti?

Čeravno je helicobacter pylori zelo trdovratna bakterija, pa to še ne pomeni, da se je ni mogoče znebiti. Marsikdo jo je že imel v svojem želodcu, a se mu je je uspelo znebiti za vedno in se tako znebiti tudi številnih težav. V primeru, da bi si želeli, da bi to uspelo tudi vam morate slediti naslednjemu postopku:

  • najprej sploh ugotoviti, ali imate omenjeno bakterijo v želodcu (vse potrebne preiskave lahko opravi vaš zdravnik),
  • zdravnik vam bo predpisal antibiotike, s katerimi je omenjeno bakterijo mogoče premagati,
  • ob antibiotikih je priporočljivo jemati tudi probiotike, s katerim poskrbite za dobro želodčno mikrofloro,
  • po koncu jemanja antibiotikov morate spet k zdravniku na pregled, da ta ugotovi, ali je bilo zdravljenje uspešno,
  • žal zdravljenje z antibiotiki pogosto ni uspešno, zato ga je treba ponoviti, ob tem pa nikakor ne smete pozabiti tudi na jemanje probiotikov,
  • v primeru, da tudi ponovno zdravljenje slučajno ne bi bilo uspešno, velja preveriti tudi različne druge metode, s katerimi si lahko pomagate ublažiti težavo ali jo rešiti: ustrezna prehrana, dobra higiena, jemanje nekaterih prehranskih dodatkov ipd.