Bio leča

Predvsem v zadnjih letih, ko je onesnaženost zraka in s tem prehrane postala visoka, smo se ljudje začeli zavedati, kako pomembno je, da izbiramo zdravo hrano in smo tako začeli vsakdanjo hrano menjati z zdravo prehrano. Tako je bio leča pridobila na veljavnosti in je danes zelo rabljena v skoraj vsaki kuhinji oziroma v vseh, ki se zavedajo kako pomembno je, kaj vnašamo v telo. Pravzaprav je to tudi najbolj pomembno, saj se telo odziva na tisto, kar mu damo in nam tako tudi vrača. Zato se ne smemo čuditi, če ne pazimo na zdravje že alternativno in, če se nas lotijo razne bolezni.

Leča je živilo, katerega so poznali že v kameni dobi in se je nekaj časa »potuhnila«, ker smo ljudje zaradi hitrega načina življenja popolnoma pozabili na njo. Sedaj pa se vrača in sicer je najboljša bio leča, ki je iz ekološke pridelave in telesu zagotavlja odlično razmerje zdravilnih in zdravju prijaznih sestavin. Predvsem se priporoča vegeterijancem in veganom ter ljudem, ki so na dieti, saj vsebuje ogromno hranilnih snovi, katerim primanjkuje snovi živalskega izvora. Vsebuje ogromno beljakovin in vlaknin, ki so izjemnega pomena za naše telo.

Lečo uporabljamo na različne načine in sicer se odlično obnese v juhah, odlična je v kombinaciji s čebulo, česnom, paradižnikom, sirom, kot pire, itd. Pravzaprav kakor nam ustreza, saj vemo, da so naši okusi različni. Leča je pa vsekakor izredno pomembna za vsakega od nas. Lahko se tudi uživa kot priloga, se meša v solate, v namaze ali kako drugače.

Naši predniki so poznali vse pomembne osnove in sestavine leče in so jo tudi sami gojili, modernizacija pa je potem pripomogla zgolj k temu, da smo naenkrat pozabili, kako pomembna je ta v naši prehrani. Dobro pa je prav to, da se to zavedanje vrača in, da je vedno močnejše ne glede na starostno dobo, da se ljudje zavedamo, da smo za lastno zdravje odgovorni sami.