Zeolit je pomemben mineral

Zeolit je mineral vulkanskega izvora oziroma mikroporozni oksid s posebno mrežasto strukturo. Ta struktura je prepredena s kanali, ki lahko delujejo kot nekakšen filter, ki vase posrka številne odpadne snovi. Prav to pa je tista glavna lastnost tega minerala, zaradi katere je postal znan in se ga uporablja v številne namene. Med drugim tudi kot prehranski dodatek oziroma medicinski izdelek, ki se ga uporablja za čiščenje telesa, saj je nase zmožen vezati različne odpadne snovi.

zeolit mineral
https://www.holistic.si/zeolit-23-tezav-pri-katerih-je-ta-vulkanski-mineral-zelo-ucinkovit/

Kako nastane zeolit?

Zeolit je mineral vulkanskega izvora, nastane torej na popolnoma naraven način. V bistvu se lahko tvori oziroma nastane takrat, ko vulkanska kamnina reagira z alkalno vodo. Najpogostejši zeolit, ki se tudi najbolj pogosto uporablja, se imenuje klinoptilolit in ima značilno mikroporozno strukturo, ki je bila že omenjena v uvodu.

Med njegovimi pomembnimi lastnosti je zmožnost filtriranja in zmožnost izmenjave kationov, vendar pa so točne lastnosti tega minerala odvisne od tega, za kakšen mineral gre. Obstaja namreč veliko različnih vrst, ki niso nujno vse naravnega izvora. Možno ga je namreč izdelati tudi sintetično, torej umetno.

Uporaba tega vulkanskega minerala

Gre za široko uporaben mineral, ki je lahko naravnega ali sintetičnega izvora. Tovori lahko različne strukture, predvsem pa je pomembno, da je zmožen učinkovito filtrirati različne snovi, kar izkoriščajo številne panoge – med drugim tudi medicina, ki delovanje tega posebnega minerala še preučuje.

Z njim se tako ukvarjajo mnogi različni raziskovalci, ki proučujejo njegove lastnosti in možnosti uporabe kot sestavina zdravil ali v druge medicinske namene. Med drugim preučujejo njegovo učinkovanje na različne dermatološke težave oziroma težave s kožo, kot sta na primer psoriaza ali seborični dermatitis.

Zeolit se tako lahko uporablja za številne namene, med katerimi so najbolj znani na primer:

  • kot filter,
  • za mehčanje vode,
  • za filtriranje vode za akvarije,
  • za filtriranje in čiščenje bazenske vode,
  • pri čiščenju odpadne vode,
  • za izdelavo nakita,
  • kot prehransko dopolnilo,
  • kot medicinski izdelek
  • sestavina krem in drugih kozmetičnih izdelkov,
  • kot dodatek k izdelkom za težave pri kožnih boleznih,
  • sestavina zobnih past itd.