mtb čevlji odločajo o varnem kolesarjenju

Se radi s svojim gorskim kolesom vozite bolj kot ne počasi in po ravnih površinah? Potem svojega kolesa niti ne uporabljate za vse tisto, čemur je namenjen. Gorsko kolo je namreč smiselno izbrati, če resnično uživate v vožnji če zdrn in strm, se ne ustrašite nekoliko večjih vzponov in spustov, predvsem pa obožujete vožnjo v neokrnjeni naravi, po makadamu, stezah in stezicah, preko polj, skozi gozdove in tudi bolj kamnite terene. Če temu ni tako, je bolje, da izberete treking ali mestno kolo – z gorskim se boste zgolj mučili.

Pravi ljubitelji gorskih koles,ki se po službi ali ob vikendih mimogrede s pritiskanjem pedalov podajo na kakšno vzpetino, dobro vedo, kako pomembna je za varno kolesarjenje oprema. Gorski kolesar potrebuje dobro čelado, ki ima lahko tudi zaščito za obraz, rokavice, ki preprečujejo drsenje dlani na ročkah, predvsem pa so nujni mtb čevlji, ki zagotavljajo dober oprijem podplata na pedalih.

Mtb čevlji gorskemu kolesarju tudi pri vožnji po neenakomernem terenu, kjer prihaja do veliko tresljajev, omogočajo, da so stopala ves čas na pedalih in ne prihaja do zdrsov z njih, to pa je pri gorski vožnji nujno, saj je potrebno pogosto zelo hitro odreagirati na nastalo situacijo – sicer tvegamo padec in poškodbo. Sodobni mtb čevlji so torej zanesljivi, a za kolesarja niti malo neudobni. Nekateri modeli omogočajo celo kombinacijo kolesarjenja in pohodništva, vendar za resne kolesarje in pohodnike seveda velja, da je bolje poskrbeti za dva ločena para obutve.
Mtb čevlji imajo močan, ojačan podplat, omogočeno pa je tudi »zaklepanje« na pedale s pomočjo ploščic. Da zaradi trdega podplata stopalo ne bi trpelo, hkrati pa bi bilo še vedno dobro zaščiteno pred poškodbami, imajo mtb čevlji v notranjosti vložek, ki se mora lepo prilegati stopalu in ga objeti. Večinoma se mtb čevlji na nartu zapnejo in zategnejo s pomočjo velkro traku, nekaj pa jih velkro tudi kombinira z vezalkami, ali pa s posebnimi vrtljivimi gumbi za zategovanje.