KAKO DOJENČKA NAVADITI NA VOŽNJO?

Na žalost avtosedeži in vožnja niso všeč vsem dojenčkom, nekateri se namreč temu upirajo na vse kriplje. Nevarno je tudi, če se solze nadaljujejo med vožnjo, saj lahko to moti koncentracijo staršev, saj se morajo ti bolj kot vožnji posvečati otroku.

Otrok naj se pred vožnjo z avtosedežem dobro spozna. Avtosedeži so za otroka resnično nekaj novega in lahko povzročijo tudi strah. Otroku tako pustite, da se avtosedeža dotakne, pregleda vse pasove in ugotovi, da to ni noben bavbav.

Med vožnjo naj ima pri roki igračke, s katerimi se bo lahko zamotil. Dobro je tudi, če med vožnjo poslušate glasbo, ki jo ima vaš otrok rad. Lahko mu tudi kaj zapojete ali pa zavrtite čisto novo glasbo, ki mu bo vzbudila zanimanje.

Med vožnjo otroku ponudite dudo, ki ga bo pomirila in morebiti celo uspavala.

Na zadnji del sedeža lahko tudi namestite ogledalce, v katerem se bo lahko otrok opazoval ali pa na strop avtomobila namestite otroške mobile, ki ga bodo zaposlile.

Ravno tako je dobro, da poskrbite za udobje v avtu. Avtosedeži so lahko udobni le, če so narejeni iz udobnih in prijetnih materialov, zato bodite pri nakupu pozorni na to. Tudi temperatura v avtu mora biti primerna, pozorni pa bodite tudi na to, da otroku sonce ne sveti v oči. Zato na okna raje namestite senčnike. Otroku je lahko tudi prevroče, če je preveč oblečen. Še posebej pozimi so starši zelo pozorni na to, da se otrok ne bi prehladil in velikokrat pretiravajo s sloji oblačil. Pomembno je, da se zavedate, da so avtosedeži res varni le, če se vsi deli dobro prilagajajo otrokovemu telesu, kar pa ni mogoče, če je otrok preveč oblečen. V tem primeru ga ne morete dobro zapeti, varnostni pasovi pa lahko tudi zdrsnejo z ramen. Zato otroka pred vožnjo raje slecite in ga nato pokrijte z odejico.

Na daljših potovanjih so obvezni postanki, med katerimi se lahko pretegnete, kaj pojeste in se naužijete svežega zraka.

Če boste otroku vožnjo naredili kar se le da prijetno, jo bo zagotovo ohranil v dobrem spominu in se ji naslednjič ne bo več tako močno upiral.