Igrače

Pri nakupu igrač se držite pravila »manj je lahko več«. Igrače so resnično otrokov najboljši prijatelj, vendar tudi veliko prijateljev je lahko nezaželenih.

V prvih mesecih otrokovega življenja otrok ne potrebuje veliko igrač. Najpogosteje otrok potrebuje le eno igračo, ki jo sprejme za svojo in s katero postaneta dobra prijatelja. Priporočljivo je, da se s staraostjo otroku postopoma dodajajo tudi igrače. Za obdobje do prvega leta starosti je značilno, da otrok raziskuje okolico, igrače z veseljem nese v usta, se privaja na različne barve, materiale iz katerih so igrače narejene. V tem času je smiselno, da se otroku ponudi mehke, prijetne igrače, kakšno ropotuljico, pralne knjigice, igrače, ki oddajajo zvoke, žogice in podobno. V obdobju od prvega leta starosti pa do tretjega se otrok še vedno razvija, vendar ima že dobro razvite gibalne sposobnosti, v tem času je še vedno zelo radoveden, vendar lahko veliko stvari že naredi sam.

Želi si ustvarjanja, sestavljanja, zato so v tem času aktualne lesene kocke, knjige, različne punčke, avtomobilčki, igrače, ki oddajajo različne zvoke, glasbila in podobno. V obdobju od tretjega do šestega leta starosti, malčki nenehno raziskujejo, preizkušajo, kje so meje, kaj zmorejo, zanima jih ogromno stvari, radi komunicirajo, se družijo, pomagajo pri ustvarjanju, razvijajo svoje umske sposobnosti. V tem času so zelo zaželene kocke, s katerimi lahko ustvarjajo in kreirajo, punčke z najrazličnejšimi pripomočki, avtomobilčki, sestavljanke, kolo, različna orodja za ustvarjanje, glasbeni instrumenti in podobno. Ko otrok dopolni šest let, se spremeni tudi nejgovo zanimanje za ograče. Privlačijo ga miselne igrače, različne družabne igre, igra postaja vse zahtevnejša in velikokrat je močno povezana s pridobivanjem znanja, torej s pisanjem, risanjem, računanjem, premagovanjem nekakšnih ovir, tekmovanjem, itd. Zanimive so torej igrače, ki omogočajo ustvarjanje, glasbeni instrumenti, kolesa, rolke, žoga, avtomobilčki na daljinca in najrazličnejše družabne igre. Poudariti moramo, da je še kako pomembno, da starši prilagodijo igrače otrokovi starosti, da ne prehitevajo njegovih umskih in gibalnih sposobnosti, saj se lahko kaj hitro zgodi, da otrok dobi odpor do določene vrste igrače. Slednji pa izvira ravno iz preirane želje, da bi otrok osvojil neko veščino.

Pri izbiri ustrezne igrače morajo starši prisluhniti svojemu otroku.