Elegantne obleke

Ste povabljeni na zabavo, v povabilu pa piše da potrebujete svečano elegantno obleko in zdaj ne veste kaj točno to pomeni? Nič hudega, tu smo za to, da vam svetujemo pri nakupu elegantne obleke, tako pri nakupu elegantne obleke za vas, kot za vašega spremljevalca ali spremljevalko. Če pa nimate denarja za nakup nove obleke za samo en dan, naj vam namignemo, da si obleko lahko tudi sposodite, tako da izgovorov, da nimate obleke in zato ne morete na zabavo, nimate več. Zdaj pa razčistimo kaj pomenijo oznake na vabilih in kakšne so razlike med koktajl obleko, frakom in elegantno obleko, ter za kakšno priložnost obleči katero izmed njih.

Vse družbe poznajo svoja pravila oblačenja, ki jim rečemo tudi dress code. Najvišja in najbolj slavnostna raven oblačenja je frak, sem sodi tudi vojaška uniforma. Dnevni frak je ravno tako svečana obleka toda primernejša za čez dan, recimo za na poroko. Smoking je malo manj slavnostna obleka toda še vedno obleka primerna za svečane priložnosti, toda za zvečer. V takih primerih ni nujno, da oblečete ravno smoking, dovolj je, če oblečete temno obleko. Dnevni smoking je ista raven obleke kot smoking, le da je primerna za čez dan, v družbi je manj uveljavljena. Najbolj pogosto boste v vabilu opazili oznako koktajl obleka, za moške pa temna obleka, tradicionalna poslovna obleka, primerna pa je za formalne in poslovne slavnostne prireditve. Tukaj naj vas opozorimo, da za ženske ni primerno, če pridejo oblečene v navadno poslovno obleko recimo kostim.Oznaka dnevna poslovna obleka je primerna za na delovno mesto v bolj poslovnem svetu, sproščena poslovna obleka, pa je to, kar najpogosteje vidite dandanes.

Poznamo še sproščeno elegantno obleko, ki ji rečemo tudi športno elegantna obleka in je primerna za ljudi, ki niso na vodilnih položajih. Sproščena obleka je raven oblačil, ki jih najpogosteje nosimo. Obleka za prosti čas, je obleka namenjena nakupovanju, sprehajanju v naravi in za opravke doma. Za konec pa je tu še športna obleka, ki je namenjena rekreaciji. Največkrat opazimo napako, da ljudje športna oblačila namenjena teku nosijo tudi doma in za v trgovino.